Mathematics is regarded as one of the hardest and toughest subjects on the GED (General Educational Development) Test. More specifically, the GED Mathematical Reasoning Test not only gauges algebraic and quantitative problem-solving skills but also requires candidates to demonstrate an understanding of mathematical concepts, the skills needed to apply those concepts, and the ability to apply knowledge in real-life scenarios. 

In this article we give you 10 sample questions derived from our GED Mathematical Reasoning Sample Questions. Let’s get started right away!

 

1. Overview of GED Mathematical Reasoning Exam

 

GED Mathematical Reasoning Exam is divided into 2 specific parts: 

Part I: with calculator (25 questions, 45 minutes)

Part II: without calculator (25 questions, 45 minutes)

Hence, in total, you have 115 minutes consisting of 2 minutes for instruction, a three-minute break between sections and a final review. You are allowed to use a calculator reference sheet and math formula sheet while sitting for GED. Please note that you must bring your own TI-30XS calculator.

2. GED Math Passing Score

 

ged math questions
You need to achieve at least 145 to pass the GED Math subject.

On your GED test, one question doesn’t always equal one point. For instance, some fill-in-blank questions or multiple-select questions have multiple points. Hence, the GED scoring system is complex and it is hard to conclude exactly how many questions you need to answer correctly to pass this section. However, according to the GED Testing Service, a passing score is from 145 to 164, i.e. you need approximately 60%-65% of your points to pass.

>>> See Also: GED Language Arts Sample Questions

3. GED Math Questions

 

Typically, your actual exam content areas on GED Math are separates into 4 skills including: 

 

Content areas

Percentage 

Number operations and number sense 

20-30%

Measurement and geometry 

20-30%

Data analysis, statistics, and probability 

20-30% 

Algebra, functions, and patterns

20 to 30%

Some types of GED Math questions such as Fill-in-the-blank, drag-and-drop, multiple-choice, select-an-area, and dropdown questions. 

Take note: Based on the exam content areas, you might have your own study plan according to these mathematical fields. 

>>> See Also: GED Science Sample Questions

4. GED Mathematical Reasoning Sample Questions

 

ged math practice test free
Free Sample GED Math Practice Test

Here are 10 sample questions that you might encounter on your actual GED Mathematical Reasoning Examination. Don’t forget to read our meticulous explanations after choosing your best answers. 

Question 1: 

Which of the following pairs of points both lie on the line whose equation is 3x – y = 2

A. (2,-2) and (1,5)

B. (2,4) and (1,5)

C. (2,4) and (3,7)

D. (3,-2) and (1,5)

E. (3,7) and (3,-2)

Correct Answer: C

Explanation

Test each pair: Only (2, 4) and (3, 7) satisfy the equation.

3(2) – 4 = 6 – 4 = 2, and 

3 (3) – 7 = 9 – 7 = 2

 

Question 2: The graph of the equation y = −3/4(x) 1 is a line that passes through points C and D on the coordinate plane. Which of the following points also lies on the graph of the equation?

A. (10,−6)

B. (2,0)

C. (3,−1)

D. (5,−3)

E. (8,−5)

Correct Answer: E

Explanation:

Either locate each point on the grid and compare it to the line, or substitute the x and y values from each ordered pair into the equation:

y = −3/4 x + 1

−5 = −3/4(8) + 1

−5 = −6 + 1

−5 = −5

 

Question 3: Suppose 300 people die in one year due to a particular disease. What will be the average rate of death per month?

(A) 30

(B) 25

(C) 35

(D) none

Correct Answer: B

Explanation: One year has 12 months. So 300/12 = 25

 

Question 4: The diameter of one bicycle wheel is 28 inches and its spokes run from the hub (or center) to the edge of the rim. The diameter of another bicycle wheel is 21 inches. What is the difference in inches between the length of the spokes of the two wheels?

(A) 7

(B) 3.5

(C) 4.5

(D) 12

(E) 8

Correct Answer: B

Explanation: The spoke is equivalent to the radius which is the diameter / 2

Therefore, the spoke for the 28-inch wheel is 14 inches.

The spoke for the 21-inch wheel is 10.5 Inches.

14 – 10.5 = 3.5-inch difference between spokes.

 

Question 5: What is your weighted average in math if assignments count 30%, quizzes 25% and final exams 45%? Your score for assignments is 85, quizzes 72, and final exams 61.

(A) 71

(B) 81

(C) 70

(D) 80

Correct Answer: A

Explanation: Multiply scores with the respective weights they were assigned, then add.

Write the weights in decimal form.

The weighted average in this question is computed as:

85(0.30) + 72(0.25) + 61(0.45%) = 25.5 + 18 + 27.45 = 70.95 = 71

 

Question 6: In a table tennis tournament, we have 45 entrants and a player is eliminated whenever he loses a match. How many matches must be played in the entire tournament?

(A) 15

(B) 30

(C) 44

(D) 90

Correct Answer: C

Explanation: Since at the end of the tournament, only 1 wins and the rest of 44 lose. So there must be 45-1 = 44 matches to yield 1 winner

 

Question 7:In a deck of 52 cards, 4 are aces and 12 are face cards. Each of the remaining cards is a numbered card. If all aces are removed from the deck, which of the following describes a probability of 3/4 ?

A. the chances of drawing a card other than a face card

B. the chances of drawing a card other than an ace

C. the chances of drawing a face card

D. the chances of drawing a Joker card

E. none of the above

Correct Answer: A

Explanation: Since the 4 aces were removed, the deck contains 48 cards. The chances of drawing a card other than one of the 12 face cards is 48-12/48= 36/48, or 3/4

>>>See Also: GED Social Studies Sample Questions

 

Question 8: A ship sailed 3 km due south, 7 km due east, 9 km due north and 5km due west. How far is the ship from the starting point?

(A) 9.2 km

(B) 6.3 km

(C) 3.3 km

(D) 14 km

Correct Answer: B

Explanation:

3km S and 9km N leaves 6km N. 7km E and 5km W leaves 2km E. Visualize right triangle with legs 6 * 2. Correct displacement must be between 6km and 8km.

 

Question 9: For the number set {7, 12, 5, 16, 23, 44, 18, 9, Z}, which of the following values could be equal to Z if Z is the median of the set?

A. 11

B. 12

C. 14

D. 17

E. 21

Correct Answer: C

Explanation:

The median of a set of numbers is one for which the set contains an equal number of greater and lesser values. Besides Z, there are 8 numbers in the set, so that 4 must be greater and 4 lesser than Z. The 4 smallest values are 5, 7, 9, and 12. The 4 largest are 16, 18, 23, and 44. So Z must fall between 12 and 16.

 

Question 10: Sum of angles within a pentagon is:

(A) 180

(B) 260

(C) 60

(D) 540

Correct Answer: D

Explanation: Triangles have 180 deg, and squares have 360 deg.  Each additional side — a straight line — adds 180 degrees more.  Add 180 + 360 deg for a 5th side.

In a nutshell, there are 10 sample questions on our ultimate GED Mathematical Reasoning questions given in this article. We hope that you can easily work them out. If you want to get more GED Math Practice Test, visit our homepage now!